Avauspuhe maakuntavaltuustossa 3.12.2021

Arvoisat maakuntavaltuutetut ja läsnäolijat!

Niin siinä vain kävi, että pahentunut tautitilanne pakotti meitäkin muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmiamme – ajatushan meillä pitää läsnäolokokous – mutta on ilo kuitenkin nähdä näin montaa teistä paikan päällä täällä Paviljongissa.

Olemme jo kokeneita etäyhteyden käyttäjiä ja tämä hybridikokous muistuttaa meitä oivallisella tavalla siitä, miten muuttuneessa maailmassa jo elämme ja osoittaa, millaisia mahdollisuuksia kehittyvä teknologia ja uusien taitojen omaksuminen meille tarjoaa – Asiat tulevat hoidetuksi ja päätökset tehtyä riippumatta fyysisestä sijainnistamme. On kuitenkin arvokasta, että voimme tänään käydä yhteistä keskustelua esityslistalla olevista merkittävän suurista päätösasioista myös kasvokkain. 

Keski-Suomen kotiseutulaulussa kiteytyy hienolla tavalla keskeinen osa keskisuomalaisuuden ja kollektiivisen identiteettimme ytimestä.

Kirkkaat, puhtaat järvet ja humisevat metsät ovat tarjonneet ja tarjoavat meille myös tulevaisuudessa vakaan perustan rakentaa uutta kasvua ja työtä, perustan vastata tulevaisuuden haasteisiin ja valjastaa rohkeasti maailman muutostekijöitä toimimaan maakuntamme elinvoiman ja asukkaiden hyväksi. 

Maailma on kuluneen kahden vuoden aikana muuttunut paljon ja joillakin sen osa-alueilla se on ollut käsittämättömän rajua.  Otetun digi- ja etätyöloikan myötä monta strategiaa on ehtinyt mennä jo uusiksi. Toisaalta taas esimerkiksi muuttoliikkeen osalta olemme nähneet – toivottavasti pysyväksikin tulevia – muutoksia ihmisten suhtautumisessa asuinympäristöönsä ja luontoon. Juuri nämä muutokset – digitalisaatio, etätyö ja mahdollisuus monipaikkaisuuteen vaikuttavat yhteiskuntaamme laajasti. Kriisin aikana myös kysymys ihmisten hyvinvoinnista ja sen ymmärtämisestä on laajemmassa merkityksessä korostunut. Yhteisöllisyys ja inhimillisen kanssakäymisen tarve on valtava. 

Muuttuva maailma on meille ennen kaikkea mahdollisuus, voimavara ja avain menestykseen, kunhan ohjaamme muutosta oikein ja olemme sille avoimia. Tämä on tänään hyväksyttävänä olevan strategian yksi kantavista lähtökohdista.

 Keski-Suomen kasvu ja menestys tulevaisuudessa pohjautuu ajatukseen, jossa ihminen, luonto ja talous elävät sopusoinnussa. Kun yhdistämme toisiinsa vankkaa osaamista, luovuutta, rohkeutta ja realismia sopivassa suhteessa, sekä riittävästi oikeudenmukaisuudentuntoa ja vastuunkantokykyä, meillä on käsissämme menestyksen avaimet. Voimme olla ylpeitä siitä, että me emme ole jääneet odottamaan, että asiat tapahtuvat, emmekä vain reagoi haasteisiin pakon edessä. Päinvastoin. Pitkän ja sinnikkään kehitystyön tuloksena voimme toimia dynaamisesti ja edetä harkituin askelin tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Konkreettisiksi teoiksi muutettuna edellä sanottu tarkoittaa maakunnan voimavarojen panostamista bio- ja kiertotalouteen, osaamiseen, etenevään digitalisaatioon ja innovaatiotoimintaan sekä terveyteen ja hyvinvointiin. Perinteinen teollisuutemme uudistuu jatkuvasti ja sitä muokkaavat myös tulevina vuosina tekoäly, robotiikka, kuin uudet materiaaliratkaisutkin. Olemme hyvin tärkeiden kysymysten äärellä, kun päätämme, kuinka toimeenpanemme niin Euroopan laajuista kuin kansallista lainsäädäntöä ja kohdennamme esimerkiksi Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta saatavia varoja. 

Hyvät valtuutetut, 

Talous on aidosti kestävää silloin, kun toiminta on sekä taloudellisesti tehokasta että ympäristöä säästävää. Luonnonvarojen käyttö on kestävää, kun luonnon monimuotoisuus säilyy ja ihmiset toimivat luonnon sietokykyä kunnioittaen.

Keski-Suomi on yhteisönä kestävä, kun hyvinvointi jakautuu tasaisesti.

Keskisuomalainen identiteetti on kestävää, kun se lujittaa vuorovaikutusta, suvaitsevaisuutta ja kumppanuutta.

Tähän viimeiseen virkkeeseen haluaisin kiinnittää erityistä huomiota. Nimittäin on niin, että vaikka strategia olisi kuinka hyvä, ei se toteudu ilman yhteistyötä, yhteisymmärrystä, suvaitsevaisuutta, avointa vuorovaikutusta ja kumppanuutta. Tämän onnistumisessa on meillä tässä salissa erityinen roolimme. Emme ole, eikä meidän aina tule olla jokaisesta asiasta samaa mieltä, mutta siitä varmasti olemme, että haluamme olla rakentamassa menestyvää, kasvavaa ja hyvinvoivaa Keski-Suomea. 

Viimeisten kahden vuoden aikana globaali pandemia on pitänyt meitä enemmän tai vähemmän tiiviisti otteessaan, tuonut epävarmuutta ja turvattomuuden tunnettakin elämäämme. Olemme kuitenkin selvinneet tähän asti – ja selviämme jatkossakin, kun työskentelemme yhdessä ja eteenpäin katsoen. Tulevaisuutta on rakennettava, vaikka kriisi vielä jatkuisikin ja olen iloinen voidessani todeta, että juuri näin me Keski-Suomessa teemme.  Tänään täällä hyväksyttävällä strategialla rakennamme Keski-Suomen tulevaisuutta näiden muutostekijöiden haastaessa yhteiskuntaamme, mutta samalla rakentaen vahvempaa tulevaisuutta juuri niistä muutoksista ammentaen. Toivotan teille kaikille oikein hyvää ja antoisaa kokousta ja totean sen näillä sanoilla avatuksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s